Robotska kosačica

Košenje travnjaka je često naporan posao koji iziskuje veliki utrošak vremena i energije. Nakon naporne radne nedelje, najmanje što Vam je potrebno je da čitavo popodne provedete u košenju travnjaka. Baš zato smo za Vas spremili Villybot™ robotsku kosačicu.

Akumulatorske kosačice

Villager® akumulatorske kosačice su namenjene košenju travnjaka male i srednje površine (preporučena površina košenja je 250 m2). Karakteristične po tome što spajaju prednosti električnih i motornih kosačica, ove kosačice su idealne za upotrebu u
urbanim sredinama. Indukcioni elektro-motori, agilnost, nizak nivo buke su samo neke od prednosti nasleđenih od električnih kosačica. Sa druge strane, mobilnost i nezavisnost od električne mreže su karakteristike motornih kosačica.

Kako odabrati kosačicu?

Da bi ste odabrali kosačicu koja je po Vašoj meri i u skladu sa vašim potrebama potrebno je ispitati sledeća tri kriterijuma.

VELIČINA TRAVNJAKA

ELEKTRIČNA ILI BENZINSKA

SAKUPLJANJE, BOČNO IZBACIVANJE ILI MALČING

Motorni trimeri

Da bi ste odabrali trimer koji je po Vašoj meri i u skladu sa vašim potrebama potrebno je ispitati sledeća tri kriterijuma.

Vertikulacija

Vertikulacija je proces uklanjanja mrtvih delova biljaka sa površine travnjaka. Najčešće je to lišće, koje može da se pojavi prirodnim odumiranjem ili nakon košenja od pokošenih delova lišća, koji nisu uklonjeni nakon kosidbe. 

Zasnivanje travnjaka

Zasnivanja travnjaka može se obaviti na različite načine, a koji će se od načina koristiti zavisi od željene brzine zasnivanja travnjaka, opreme i finansijskih mogućnosti. 

Košenje

Pre košenja neophodno je obaviti pripremu travnjaka koja podrazumeva čišćenje podloge od otpadaka biljnog porekla (grana, lišća, otkosa) ali i čvrstih materijala (kamenja, šuta, odbačene ambalaže...). Popravka nivelacije terena takođe predstavlja sastavni deo pripreme terena za košenje.

Navodnjavanje travnjaka

Ukoliko nema dovoljno prirodnih padavina, potrebno je obaviti navodnjavanje. Propusti i nedostaci u praksi u oblasti agrotehnike, često se rešavaju pojačanim navodnjavanjem. Međutim, tako se ne postižu željeni rezultati, a nije ni ekonomično. 

Žive ograde

Zimzelene žive ograde deluju masivno i ukoliko im se ostavi dominantan prostor mogu da budu veoma teške, posebno u zimskim mesecima. Listopadne žive ograde se smatraju pogodnijim jer propuštaju više svetla, naročito u zimu.