Bušilice

Električnim vibracionim bušilicama možete obavljati poslove bušenja sitnih rupa u malteru i cigli, mešanje  boje, uvrtanje  šrafova, bušenje keramike i slično. Spor rad sa bušilicom je idealan kada je potrebna minimalna brzina i snaga. Srednja brzina rada sa bušilicom je poželjna za bušenje teških metala, plastike i laminata. Brz rad sa bušilicom je idealan kada je potrebna maksimalna snaga, bušenje u drvetu, laganim metalima kao sto su aluminijum , mesing i slično. Elektro-pneumatske bušilice sa čekićem imaju veću primenu od vibracionih, pa se sa njima mogu obavljati i mnogo zahtevniji poslovi, poput rušenja betona i bušenje većih promera rupa u betonu i cigli. Za osnovne poslove, akumulatorska bušilica je odličan izbor. Nedostaje im snaga električnih bušilica ali su lagane i lake za korišćenje. Sa ovom vrstom bušilica možete obavljati poslove bušenja manjih promera rupa u drvetu i metalu,a kod modela koji imaju opciju vibracije i pneumatskog udara i poslove bušenja cigle, maltera i betona.

Bušenje metala

HSS-burgije sa izbrušenim vrhom prikladne su za metale koji ne sadrže gvožđe. To su aluminijum, bakar, mesing, cink, gvožđe i nelegirani čelik. Za plemeniti čelik prikladne su burgije od visokokvalitetnog čelika za brzi rad sa legurom kobalta (HSS-E) ili su čak potrebne burgije sa slojem titana. One su skuplje od običnih HSS-burgija, ali zato omogućuju bušenje specijalnog čelika bez visokog trošenja burgije.

Bušenje drveta

Spiralne burgije za drvo imaju dugačak vrh za centriranje sa dva predrezača. Oni narezuju drvna vlakna, skidači strugotina koji se nalaze unutra čisto vade vlakna. Za veće prečnike burgija najčešće se koriste Forstner-burgije, umetničke burgije ili burgije za rupe za okove. Za dublja bušenja u drvo koriste se Levis-burgije.

Bušenje betona

Za bušenje zidova od klinkera, opeke ili betona potrebno je korišćenje vibracione bušilice ili hamer bušilice. Ako se zid sastoji od šupljeg kamenja sa poroznim materijalom buši se samo rotaciono, dakle bez udaranja. Isto važi za porozne cigle i zidove od pločastih elemenata. Za radove u ovim materijalima potrebna je burgija za kamen. Takva burgija na vrhu sadrži zalemljene ploče od tvrdog metala.

Upozorenje:

Treba izbegavati rad sa bušilicom pri sporoj brzini u dužem periodu jer tada dolazi do pregrevanja bušilice. Ako do toga dođe, ohladite  bušilicu  tako što  određeni period radite u praznom hodu pri punoj brzini. Održavati ventilacioni otvor kod bušilice čistim. Poželjno bi bilo očistiti ventilacioni otvor posle svakog rada od sakupljene prašine.

Prilikom bušenja, vodite računa da pritisak uvek bude pravolinijski u odnosu na burgiju da bi se izbeglo oštećenje i lomljenje burgije.

I za kraj, ne čistite uređaj vodom.

Podelite objavu:
public.blogSidebar
Top