Kalendar radova

Januar

Hladni zimski dani su najpogodnije vreme da se u vrtu prebace gomile komposta i da se đubri stajnjakom i mineralnim đubrivima. Ruže treba redovno kontrolisati da li su zaštićene od zime i da li su u dobrom stanju.

Ako je sneg napadao u velikim količinama, četinare i ostalo ukrasno grmlje i manja stabla treba otresanjem oslobodite snežnog tereta. Letnje bilje (pelargonije, fuksije i viseće karfiole), koje je spremljeno u podrumu, povremeno zalivati. Takođe, zalivati povremeno ukrasno bilje u malim buradima (oleander, mirtu, aukubu).

Februar

Pojedine vrste ukrasnog šiblja mogu se orezati već u februaru. Ovo se, pre svega, odnosi na rododendrone, kamelije, hortenzije, mangolije i božure. U ovom poslu treba biit obazriv i odstraniti samo osušene, polomljene, oštećene i suvišne grane.

Ukrasno grmlje koje dugo nije orezivano i deluje zapušteno, može se podmladiti orezivanjem tokom dve godine. U prvoj godini, već krajem zime, kada temperatura nije niža od nula stepeni, do osnove se orezuje polovina starih i nepravilno izraslih izdanaka, kao i tanke grančice. Sledeće zime orezuju se preostali stari izdanci.

Mart

Korovi pored puteva tretiraju se herbicidima. U drugoj polovini meseca treba okopavati ili odmotavati ruže i propisno ih orezati. Ukrasno drveće i grmlje koje nije orezano u prošlom mesecu, što pre orezati. Svi koji sakupljaju lekovito bilje kreću na posao. Kucnuo je njihov čas. Vreme je za hrastov lišaj, podbel…

April

Sadi se letnje cveće (begonije, kadifice, petunije, pelargonije i dr.) u gredice, balkonska korita i druge posude, kao i lukovice i gomolje dalija, gladiola, frezija, gomoljnih begonija. Za sadnju treba koristiti gotove supstrate ili svežu zemlju u kojoj nema uzročnika bolesti i štetočina, odnosno izvršena je hemijska ili termička dezinfekcija.

Tokom aprila sadi se živica, ukrasni grmovi i stabla. Zasnivaju se novi travnjaci, postojeći se prozračuju, đubre, kose. Đubri se postojeće višegodišnje bilje, uništavaju korovi, zaliva se po potrebi. Vreme je za početak borbe protiv puževa.

Ukoliko je potrebno presađuje se sobno bilje. Stručnjaci preporučuju da se u drugoj polovini aprila seje trava, naravno pod uslovom da zemljište nije suviše hladno i vlažno. Za setvu odabrati suv dan bez vetra. Preporučuje se 40 do 60 grama semena po kvadratnom metru. Po setvi, obavezno je valjanje posejane površine i  navodnjavanje. Stare travnjake treba prvi put pokositi, zaliti i nađubriti.

Maj

Održavanju travnjaka u maju mora se posvetiti posebna pažnja. Sa košenjem jednom nedeljno započinje se u maju. Smanjivati visinu košenja, ako je potrebno, kako se leto bliži, na letnji nivo košenja.

Od svih sezona, ovo je najbolje vreme za primenu hormonskih herbicida  (Velox, Lodin) za suzbijanje širokolisnih korovskih vrsta u travnjaku.  Ako je suša, ili se pak ona očekuje, navodnjavati travnjak orošavanjem (sa rasprskivačem) uz prihranu folijarnim đubrivima. Vreme je i za okopavanje biljaka u vrtu.

Ako je vreme toplo i bez padavina, treba otpočeti i sa zalivanjem. Poslednji je rok i setvu letnjeg cveća jer nema više opasnosti od mrazeva. Na ružama treba rezati izboje, a grmlje i drveće posađeno tokom iste godine zalivati. Ukoliko sakupljate lekovito bilje, ima ga u izobilju. U maju se sakupljaju: hrastov lišaj, podbel. glog, trn, ljubičica, jagorčevina, božur, bokvica, bunika, gorocvet, đurđevak, kamilica, kopriva, digitalis, matičnjak, majčina dušica, lipa, rastavić, žalfija…

Jun

U junu sa smenom godišnjih doba, proleća i leta, nastaje i smena cveća u vrtu. Istovremeno kada počinju cvetati božuri, ruže i većina sezonskog cveća, režu se precvetali cvetovi ukrasnog šiblja, vade lukovice i dvogodišnje cveće. Lale ili tulipani, krokusi, narcisi, zumbuli, visibabe i ostale lukovičaste vrste koje cvetaju u rano proleće, ne moraju se svake godine vaditi iz zemlje.

Na istom mestu mogu ostati od tri do pet godina i za to vreme razviti krupnu lukovicu koja će dati podmladak. Posle tog perioda vađenje je obavezno kada nadzemni delovi svenu, požute i počnu da se suše. S pojavom prvih cvetova ruža počinje njihovo letnje orezivanje. Sastoji se u redovnom uklanjanju precvetalih cvetova sa dva para listova. Rez treba da bude tri do pet milimetara iznad pupoljka. Sa mnogocvetnih ruža, čiji su cvetovi raspoređeni grupno, u grozdovima, treba ukloniti svaku cvast čim je završeno cvetanje. Nastavlja se nega travnjaka, prihrana, po potrebi suzbijanje korovskih biljka, navodnjavanje, redovno košenje.

Juli

Tokom jula preporučuje se okopavanje leja jer od zalivanja i letnjih kiša može da se stvori pokorica, koju treba razbiti da bi se obezbedio pristup vazduha u zemljište. Ovo je mesec koji se smatra kao najpovoljnije vreme za sađenje ukrasnog grmlja. Ukrasne biljke zasađene u proleće treba malo orezati da bi se uspostavila ravnoteža između podzemnog i nadzemnog dela.

Avgust

Rezanje četinara na okućnici preporučuje se tokom avgusta meseca. Ne treba ih rezati ravno, nego malo iskošeno prema gore, da donji deo ne bi brzo ogolio. Mogu se saditi i presađivati sve vrste četinara, ako se radi o mladim biljkama sa dobro razvijenim korenom. Posle sađenja biljke treba dobro učvrstiti koljem i redovno zalivati.

Septembar

Krajem meseca uklanjaja se iz višegodišnjih leja procvetalo letnje cveće. Početkom meseca sadi se dvogodišnje prolećno cveće. Četinarske biljke, ako želimo da dobro prezime, treba obilno zalivati bez obzira na kiše.

Oktobar

Prvi jesenji dani ostavljaju tragove i u vrtu. Većina biljaka je precvetala, a listovi na drveću i šiblju počinju da žute. Ovo vreme treba da se iskoristi za mnoge poslove u vrtu i biljke pripreme za zimsko mirovanje.

Tokom celog meseca treba da se sade lukovice krokusa, zumbula, narcisa, tulipana, visibabe i anemona. Pojedinačnu sadnju ovih biljaka treba izbegavati jer se najlepši utisak dobije sadnjom u većim grupama određenih vrsta ili njihovom kombinacijom.

Odmah po sadnji lukovice treba zaliti, jer će se na taj način pomoći razvoj i formiranje korena. Zalivanje se nastavlja u slučaju suve jeseni. Tokom oktobra je najpovoljnije vreme za sadnju i presađivanje drveća i šiblja. Sade se i ruže.

Ovo je poslednji mesec u kome se travnjak redovno kosi – svakih deset dana. Lukovice begonije prestati zalivati kako bi se biljke primorale na mirovanje. Zbog nedostatka vlage listovi će se sasušiti i krajem meseca gomolji mogu da se izvade iz zemlje.

Novembar

Lukovice i gladiole, izvađene prošlog meseca, potpuno treba osušiti, a zatim samo zdrave i neoštećene ostaviti na suvo mesto zaštićeno od izmrzavanja. Ako će prezimiti u zemlji, lukovice narcisa, lala i zumbula pokriti da ne izumiru. Ukoliko se želi u vrtu tokom proleća podići novi travnjak, u novembru treba pripremiti zemljište.

Čim otpadnu listovi, okopati ukrasno grmlje, a krajem meseca može se i orezati. Osetljive biljke omotati slamom ili jalovim grančicama da budu zaštićene od hladnoće. Novembar je najpogodniji za sadnju i presađivanje ukrasnog drveća i grmlja.

Decembar

Lako zbog hladnoće većina biljaka u vrtu miruje, ljubitelji cveća i u decembru imaju posla. Po suvom vremenu može se nastaviti proređivanje i podmlađivanje grmlja. Pošto zimzelenim biljkama i četinarima suva zima ne odgovora, poželjno je nedostatak vlage nadoknaditi zalivanjem. Ova mera nege posebno se odnosi na sadnice posađene jesenas.

Na negu travnjaka ne treba zaboraviti ni u zimskim mesecima. Ovo se pre svega odnosi na đubrenje, jer ono u ovo doba godine ima odgovarajući značaj za razmnožavanje bokora. Za đubrenje treba nabaviti KAN, koji se ravnomerno rasipa po celoj površini. Po kvadratnom metru potrebno je do 30 grama ovog đubriva.

Vreme opadanja lišća pogodno je za uzimljavanje drvenih rezanaca šiblja. One se od delova jednogodišnjih ili dvogodišnjih izbojaka režu i trape u treset ili pesak. Tu ostaju do proleća, kada se sade na stalno mesto u vrtu.

Podelite objavu:
public.blogSidebar
Top